Proč vejce? A proč křepelčí?

Slovo odborného garanta:

 

křepelčí vajíčka

 

 

  • Vejce jsou v jídelníčku člověka už od nepaměti a jsou potravinou neuvěřitelně univerzální. Křepelčí vejce jsou velmi lahodná a také nejmenší ze všech prodávaných vajec. Velikostí dosahují pětiny velikosti vajec slepičích. Pokud se dobře uvaří, mají velmi lahodnou, téměř smetanovou konzistenci a chuť.
  • Vejce jsou vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin, tuků s příznivým složením mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek.
  • Proteiny bílku vajíčka jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Stravitelnost vaječných proteinů je téměř 100%.
  • Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou tuky a to ve spojitosti s cholesterolem. Ten však u vajec nemá velký vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, vzhledem k tomu, že přítomné nutričně významné fosfolipidy zmírňují jeho působení.
  • Minerální látky jsou zastoupeny ve vejci v podobě železa, fosforu, draslíku a zinku. Z vitamínů jsou zastoupené vitamíny skupiny B a karoteny, z vitaminů rozpustných v tucích vitamin A, E a D.
  • Křepelčí vejce mají relativně velký žloutek, proto je jejich energetická hodnota vyšší než u vajec slepičích.
  • Křepelčí vejce by mohly být velmi atraktivním a lahodným zpestřením našich jídelníčků.

 

 

Ing. Zita Viková

Certifikovaný poradce pro výživu

nahoru

křepelky

(c) KŘEPELKÁRNA KOSTOMLATY redakční systém WebEdit, vytvořil 4ip.cz