Co se píše na Internetu (zdroj: krepelkajaponska.cz)

 

 

 

křepelčí vejce

 

 

 

  • Přestože je křepelčí vejce asi 5 x menší než slepičí vejce, obsahuje 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně více vitamínu B1 a 2,2 násobně více vitamínu B2. Křepelčí vejce jsou složena z 33 % žloutku, 59 % bílku a 8 % skořápky. Tloušťka skořápky je udávaná průměrně 0,2 mm.
  • Vajíčka váží mezi 11 g (nosné) až 15 g (masné), mají vysokou nutriční hodnotu a obsahují relativně velký žloutek. Jsou vyhledávána především pro svoje prokazatelné účinky na zdraví a vitalitu spotřebitele. Pomáhají proti alergiím, problémům s krevním oběhem a dalším civilizačním chorobám.
  • I když je křepelčí vejce 5x menší než slepičí obsahuje 5x více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Tento dietetický produkt obsahuje také hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. Tyrozin je například zodpovědný za zdravou barvu kůže, proto jsou křepelčí vejce používány v kosmetickém průmyslu. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových vajec snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje potenci.


 

Má léčivé schopnosti

  • Křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením, mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce. Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astmatem, zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám.
  • Obsah jednoho vajíčka je 65 J a 15,8 kalorií. Křepelčí vajíčka jsou přirozeným zdrojem Omega – 3 a Omega – 6 mastných kyselin, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.
  • Některé léčebné ústavy v Japonsku, Rusku a v Americe používají syrové vajíčka na léčení ve formě kúr, a to následovně:
  • 60 vaječná – na zlepšení krevního obrazu, snížení cholesterolu a zesílení organismu.
  • 120 vaječná – proti vysokému krevnímu tlaku, na problémy s trávením, na žaludeční vředy, pomáhá při vysokém fyzickém zatížení, zvyšuje koncentraci.
  • 240 vaječná – při nemocech jater, tuberkulóze, cukrovce, astmatu, impotence, migrénu, nemoci ledvin, mozkových onemocněních, kardiovaskulárních problémech, alergiích, pomáhá v zotavení po infarktech, kladně působí při stresu, při tvorbě svalové hmoty, omlazuje organismus a pokožku, odstraňuje vrásky, pomáhá při zotavení po těžkých chorobách a operacích.
  • 1080 vaječná - pomáhá v léčbě nádorových onemocnění, zejména při mozkovém a konečníkovém


Užitečná skořápka

  • Křehká skořápka křepelčích vajec je zdrojem lehce vstřebatelného vápníku a 26 dalších prvků, včetně mědi, fluoridů, železa, manganu, molybdenu, fosforu, síru, zinku, křemíku. Zvláště cenné jsou křemík a molybden - naše každodenní jídlo je velmi chudé na tyto prvky, ale ty jsou nezbytné pro normální biochemické reakce v těle. A tak lékaři doporučují, nevyhazujte skořápky, a jemně rozdrcené je přidejte do doma-vařených jídel. Taková léčba je nejen velice efektivní, ale nemá ani žádné vedlejší účinky a nehrozí riziko předávkování.
  • Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané. Používají se na omelety, majonézu, saláty, zdobení pokrmů. Díky „nestandardní“, velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše než slepičí. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 vteřin.

 


Minimální riziko salmonelózy

  • To je způsobeno tím, že má velmi silnou podskořápkovou blanku s minimálními dýchacími otvory, což brání průniku bakterie. Ale to nejdůležitější je, že díky vysoké tělesné teplotě (+42°C), je křepelka odolná vůči infekcím. To umožňuje udržovat chovy bez nutnosti očkování a léčení a tím ukládání léčiv v organismu ptáků a následně i vejcích.
  • Nezpůsobuje alergie
  • Na rozdíl od slepičích, křepelčí vejce nezpůsobují alergie ani u dětí ani u dospělých. Naopak je v nich přítomen protein ovomukoid schopný inhibovat alergické reakce - tak na základě křepelčích vajec se produkuje lék - ovomukoidový extrakt - používaný v léčbě alergie.

nahoru

křepelky

(c) KŘEPELKÁRNA KOSTOMLATY redakční systém WebEdit, vytvořil 4ip.cz