Recepty na přípravu křepelčích vajec

 

křepelčí vejce

 

Míchaná křepelčí vajíčka se slaninou

 

Mohlo by to být bez receptu, ale oproti slepičím vajíčkům jsou křepelčí chutnější a bez zápachu slepičích vajec.

( Pro jistotu: osmahnu libovou anglickou slaninu na troše másla, na to rozklepnu 5 křepelčích vajec, dosolím, přidám suchou bazalku a trošku chilli a dosmažím, nahoru natrhám trochu čerstvé bazalky. )

 

 

 

Křepelčí vajíčka s rajčaty

 

křepelčí vejce s rajčaty

 

1 stroužek česneku

1 zralé rajče (nebo do rajčete přidáme trochu cukru)

3 křepelčí vejce natvrdo

4 olivy

4 cherry rajčata

1 chilli paprička

polévková lžíce, rovná, strouhaného parmazánu

lžička másla

sůl

rozmarýn

lžíce jogurtu, lžička sladké chilli omáčky a lžička sójové omáčky

 

Na pánev dáme máslo, na plátky nakrájený česnek, olivy a strouhaný parmazán, chilli papričku nasekanou na půlcentimetrové kousky, špetku rozmarýnu, zprudka osmahneme, přidáme nadrobno nasekané rajče, asi 5 minut mícháme na prudkém ohni, vypneme vařič a vmícháme půlená cherrry rajčata.

 

Do misky se lžící jogurtu přidáme sójovou a chilli omáčku.

Bez míchání nabereme a dáme na talíř.

Na druhou polovinu talíře dáme rajčata a posypeme zbytkem rozmarýnu, mezi vložíme půlená křepelčí vejce uvařená na tvrdo.

 

 

 

Kyselá bramborová omáčka s křepelčími vejci

 

5 křepelčích vajec

1 větší brambora

1/2 litru plnotučného mléka

1/2 lžičky hladké mouky

lžíce dobrého octa

2 lžíce másla

sůl, bobkový list, nové koření, drcený pepř, kmín

plátek ledového salátu, citron

 

Bramboru oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kostky, povaříme hodně do měkka, až se rozpadá v osolené vodě s trochou celého kmínu, po uvaření opatrně slijeme vodu aby nám neodtekly kousky rozpadlé brambory.

Rozpustíme máslo a chvíli rozvařenou bramboru podusíme, přidáme bobkový list, nové koření a trochu drceného kmínu a přidáme asi 2dl mléka. Dusíme a postupně přidáváme mléko aby omáčka měla správnou hustotu. V troše mléka rozmícháme hladkou mouku a opatrně přidáme na zahuštění. Odstavíme a za stálého míchaní přidáme ocet. Dosolíme.

Do hotové omáčky vložíme natvrdo uvařená křepelčí vejce a navrch přidáme drcený barevný pepř a dozdobíme plátkem ledového salátu, který pokapeme citrónem.

 

 

 

 

Křepelčí vejce ve smetanové omáčce

 

8 křepelčích vajec

mrkev

tymián

sůl

citron

hladká mouka

1 dl smetana

3 dl mléka

máslo

cukr

sůl

ledový salát

 

Křepelčí vejce uvaříme natvrdo.

Podusíme na másle nastrouhanou mrkev s malou lžičkou cukru, tymiánem a solí, až mrkev začne karamelizovat, podlejeme mlékem a dusíme asi 15 minut, až se mrkev rozpustí, do smetany přidáme mouku a rozmícháme a omáčku zahustíme a dosolíme a přidáme několik kapek citronové šťávy. Vejce oloupeme, rozpůlíme a polejeme omáčkou. Dozdobíme ledovým salátem.

 

 

Těstoviny s křepelčími vejci

 

bazalka asi 15 listů, hrubá sůl, drcený barevný pepř 1 lžička

70 g másla

8 cherry rajčat

1 velké, zralé, červené rajče, pokud není dostatečně zralé, vezmeme menší rajče a přidáme lžičku protlaku

100 g těstovin

2 stroužky česneku

2 lžíce plnotučného jogurtu

 

Povaříme těstoviny hrubší velikosti, asi 100 g.

Na pánvi rozehřejeme asi 50g másla, přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, lžičku drceného barevného pepře.

Krátce osmahneme, přidáme 1 velké rajče nakrájené nadrobno na kostičky a rozmícháme na kaši, přidáme 8 cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky, osolíme hrubou mletou solí, přidáme asi 10 listů nasekané bazalky a krátce osmahneme, promícháme a odstavíme.

Na pánvi se zbytkem másla vmícháme do uvařených těstovin 4 syrová křepelčí vejce a po promíchání na másle doděláme.

Smícháme se zeleninovou směsí a do hotových těstovin přidáme 8 křepelčích vajec uvařených natvrdo, nakrájených na čtvrtky a vmícháme 2 lžíce plnotučného jogurtu. Dosolíme a dozdobíme bazalkou.


 

 

Sváteční bramborový salát

 

500 gramů brambor

1 menší jablko

100 gramů parmské šunky

5 křepelčích vajec

1 malá cibule šalotka

1 balení cukrového hrášku

80 gramů mrkve

50 gramů celeru

50 gramů petržele

3 kusy kyselé okurky

mletý pepř, sůl hnědý cukr, citrónová šťáva, 2 lžíce majonézy¨

1 lžíce dijonnaise

 

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostky asi 1 x 1 cm, vařená a oloupaná křepelčí vajíčka nakrájíme na čtvrtky, oloupané a vyjadřincované jablko nakrájíme na menší kostky, cibuli šalotku nakrájíme najemno, parmskou šunku nakrájíme na nudličky, vařenou mrkev, vařený celer – bulva a vařený petrželový kořen nakrájíme též na kostičky.

Z ostatních ingrediencí vymícháme dresink a vše lehce promícháme.

Tip: Aby si zelenina zachovala krásnou barvu a zůstala křupavá, zblanšírujte ji – po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve vodě s ledem.

 

 

 

Křepelčí hnízda

 

K přípravě potřebujeme:

Malé brambory - 5 kusů

Anglická slanina - cca. 100 gr.

Olivový olej

Křepelčí vejce - 10 kusů

Sýr - 50 gr..

pro servírování - okurky, rajčata, okurky

 

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme, rozkrojíme na polovinu a na každém kulatém konci kousek odřízneme aby dobře stály v pekáčku.

Každý brambor v půlce čajovou lžičkou vydlabeme aby vznikl pohárek

Do každé jamky vložíme malý kousek slaniny

Nyní nalijte dovnitř křepelčí vejce

Posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě na 180 stupňů (30 minut).

 

 

 

Šťouchané brambory s křepelčími vejci a krevetami

 

2 velké brambory

mléko

½ lžíce másla

4 křepelčí vejce

1 polévková lžíce

50 g krevet

olivový olej

sůl

řeřicha, pro dekoraci

 

Oloupejte brambory, nakrájejte na kostky a uvařte v lehce osolené vodě nebo hovězím vývaru. Scedíme a ušťoucháme s mlékem a máslem. Na olivovém oleji opečeme krevety a poté uděláme volské oka z křepelčích vajec. Šťouchané brambory rozdělíme na dezertní talíře navrch položíme sázené vejce. Kolem naskládáme krevety a ozdobíme řeřichou.

 

 

 

Sázené křepelčí vejce na toastu s pikantní rajčatovou omáčkou

 

4 křepelčí vejce

1 litr vody

2 lžíce octa

4 plátky toastu

1 polévková lžíce másla

2 rajčata (čerstvá)

4 rajčata (sušená)

1 polévková lžíce rajského protlaku

šalotka, jemně nasekaná

stroužek česneku, jemně nasekaný

1 polévková lžíce olivového oleje

špetka cukru

čerstvě mletý pepř

nové koření, čerstvě mleté

2 snítky tymiánu

2 polévkové lžíce drceného timiánu

1 polévková lžíce řeřichy

 

Připravíme si křepelčí vejce kde odřízneme špičky skořápek aby se nám dobře vylévali. Přivedeme k varu litr vody s 2 lžícemi octa a za stálého míchaní vlijeme křepelčí vejce. Už nevaříme a necháme vejce 1-2 minuty vychladnout v nálevu. Poté vyndáme opatrně děrovanou lžící na talíř, měla by zůstat částečně uvnitř tekutá. Nožem upravíme otřepané okraje.

Rajčata oloupeme vyndáme jádra a nakrájíme na kostičky stejně tak nakrájíme i sušená rajčata. Rozehřejeme olivový olej a dáme do pánve nakrájenou šalotku a česnek. Postupně přidáme půlku nakrájených rajčat, cukr a snítky tymiánu. Přiklopíme a dusíme cca 45minut.

Potom vyjmeme snítky tymiánu vmícháme zbývající část rajčat a drcený tymián. Omáčku pak dochutíme cukrem, solí, pepřem a trochou nového koření.

Tousty upravíme kruhovou formou nebo nožem na pravidelná kolečka a opečeme z obou stran na pánvi.

Servírujeme tousty s rajčatovou omáčkou navrch sázené vejce ozdobené řeřichou.

 

 

 

Vaječná tlačenka z křepelčích vajec

 

2 dl zeleninového vývaru

1/2 litru mléka

sůl

250 g zeleninové směsi nasekané na kostičky( mrkev, kukuřice, olivy, cuketa, syrová kapie )

mletý bílý pepř

30 ks křepelčích vajec

vinný ocet

1 lžička dijonské hořčice

2 lžíce nasekané petrželky

40 g sypké želatiny

 

Zeleninu krátce povaříme do polo měkka a vývar slijeme.

Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo a necháme důkladně vychladnout. Až potom je oloupeme. 6 ks vajec necháme celých, ostatní nasekáme na jemno. Želatinu namočíme do 100 ml mléka a necháme ji nabobtnat.

Zbytek mléka smícháme se zeleninovým vývarem, svaříme, vmícháme povařenou zeleninu a ještě krátce povaříme. Přidáme nabobtnalou želatinu, dobře vymícháme a odstavíme z ohně. Do této směsi vmícháme nasekaná vajíčka, hořčici a po promíchání přidáme celá křepelčí vejce, posekanou petrželku a jemně osolíme. Dochutíme pepřem, octem a velmi opatrně vše promícháme. Hmotu nalijeme do formy a dáme do lednice asi na 4 a více hodin ztuhnout. Před vyklopením přelijeme formu horkou vodou, pak tlačenku lehce vyklopíme. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


nahoru

křepelky

(c) KŘEPELKÁRNA KOSTOMLATY redakční systém WebEdit, vytvořil 4ip.cz